Пожар избухна в национален парк на испанския остров Тенерифе и обхвана площ

...
Пожар избухна в национален парк на испанския остров Тенерифе и обхвана площ
Коментари Харесай

Пожар избухна в национален парк на Тенерифе

Пожар избухна в народен парк на испанския остров Тенерифе и обхвана повърхност от 300 хектара, а управляващите подредиха евакуирането на пет села и ограничиха достъпа до гористата околност към вулкана Тейде, съобщи Ройтерс.

Огънят, избухнал нощес, се популяризира в гориста местност в стръмен регион в североизточната част на Тенерифе, което усложни работата на огнеборците.

„ Огънят е мощен и се намира в сложен регион “, сподели районният министър председател на Канарските острови Фернандо Клавихо на конференция в Тенерифе.

„ Усилията са съсредоточени в това да се предотврати разпространяването на огъня и достигането му до огромни обитаеми региони покрай крайбрежието “, добави той.

Около 10 хеликоптера-цистерни, 150 пожарникари и 50 военни работят по преодоляването на пожара, което може да отнеме повече от ден, обявиха управляващите.

Рано тази заран огънят беше обхванал около 130 хектара покрай вулкана Тейде, най-високият връх в Испания. Няколко часа по-късно пожарът се популяризира до над 300 хектара и избухнаха доста вторични пожари, сподели Педро Мартинес, началник на службите за изключителни обстановки на Тенерифе.

Пет села бяха евакуирани и локалните управляващи споделиха, че ще бъдат наложени спомагателни ограничения за сигурност. 
Роса Давила, председателка на Съвета на Тенерифе, сподели, че е стеснен всевъзможен достъп до планините на острова и прикани жителите и туристите да стоят надалеч от гористите региони поради риск огънят да се популяризира още.

„ Правим това, с цел да предотвратим всевъзможни произшествия “, сподели Давила.

Миналата седмица горещата вълна на Канарските острови предизвика суша в доста региони и усили риска от пожари. 

Това лято огнеборците изгасиха серия от горски пожари на островите Гран Канария и Палма, които са част от архипелага Канарски острови. Двете летища на Тенерифе работят обикновено, заяви радио „ Канариас “, което се базира на испанския летищен оператор " Аена ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР